Orientals ?????

Temes que fa més de dos mesos que no tenen activitat.
Masos
Barretina
Barretina
Entrades: 210
Membre des de: 16 set. 2002, 23:40

EntradaAutor: Masos » 22 gen. 2003, 22:05

Mira que arrivo a ser OCCIDENTAL, i també vaig prometre no parlar més d'akest tema...........
Respecto totes les maneres de jugar buti i no en considero ni cap la primera, ni cap la millor.......
Estic amb tú, Quiquet.
Ah, i gràcies per la teva tolerància (virtut típica dels bons catalans).

tRoBlaU
Contro
Contro
Entrades: 19
Membre des de: 22 gen. 2003, 02:34

EntradaAutor: tRoBlaU » 23 gen. 2003, 08:16

Benvolgut Quiquet:

La paraula degenerativa ve del mot "generar" i vol dir que han estat esdevingudes després d'una altre, en cap cas, he volgut ofendre. No he dit que les varietats posteriors siguin pitjors o millors, de fet de vegades moltes coses degeneren en altres millors, pero vist el que dius, no som nosaltres els gironins que diguem que on es parla millor català es a girona, son els entesos en el tema de la parla qui hi diuen.

Envers a que hi ha diferentes maneres de jugar a la botifarra, jo només et diria una cosa, de maneres de jugar a la botifarra només n'hi ha dues, bé i malament. Tot el demés es questió del que la gent acordi, es com el parxis, hi ha qui per arribar a casa a l'ultima fitxa marca fins dins i torna enrera i qui mentre no surti el número exacte per entrar no toca la fitxa.

Si tu acordes amb la teva dona que renterás els plats cada dia i que ella planxarà, me sembla tan bé com si acordes que tu siguis el que planxes i ella la que renta els plats. El que no me semblaria bé es anar amb la roba mal planxada o tindre a casa els plats bruts.

Jo tampoc vull entrar en un debat de si var se primer el ou o la gallina, però... si es diu que va ser inventada aqui a Girona, deu ser per algún motiu, igual que es diu que el fútbol va ser inventat a anglaterra, però això no vol dir que es jugui millor a la butifarra a Girona o que els que més saben jugar a fútbol siguin els anglesos.

Espero haberme explicat amb la suficient claretat com perque entenguis que els meus comentaris també son de bon rotllo.

Visitant

EntradaAutor: Visitant » 23 gen. 2003, 09:04

Sembla que aquest tema encara continúa ferint sensiblitats i penso que no es tracta d'això tampoc. De tota manera troBlau he de dir-te que no vares estar gaire encertat al parlar de "variacions degeneratives" perque tot i no voler ofendre ningú sona una mica despectiu. Sobre el tema dels gironins només afegir que no ens considerem ni millors ni pitjors que la resta de catalans simplement estem molt orgullosos de la terra que ens ha vist neixer a la qual estimem molt. De tota manera he de dir que a Girona passa amb la buti com al Brasil amb el futbol.... més que un esport és una religió. Hi ha un grandissim nombre de practicants, campionats i està molt arrelada a totes les comarques... Que vull dir amb això? Simplement que potser de vegades els gironinins tenim el "vici" de voler fer de la butifarra una cosa exclusiva nostra quan en realitat obviament no és així. De tota manera el que està clar és que tot es pot debatre pero sempre amb respecte i educació. Per acabar, Quiquet i Masos teniu tota la raó del mon. Totes les variacions son valides i cap és més bona ni més antiga que les altres (entre altres coses perque és absolutament indemostrable).

PD. Polemiques apart crec que és molt positiu que els foros s'hagin reactivat. Semblava que la gent n'estava una mica aburrida ja i això és una verdadera llastima.

Enric_Cp
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 63
Membre des de: 12 oct. 2002, 20:16

EntradaAutor: Enric_Cp » 23 gen. 2003, 09:59

tRoBlaU,
com tot lector dels foros ja sap no només sóc Gironí (de Ripoll), oriental acèrrim i un pesat :( (si no ho has fet, mira't els foro "Normes" i entendràs què vull dir) sinò ademés un teòric que porta anys donan-t'hi voltes. A cap dels llibres publicats sobre la botifarra hi ha una explicació clara i definitiva sobre l'origen de la mateixa tot i haver-hi dedicat algú molts anys, viatges i esforços en intentar averiguar-ho (per cert, aquest algú era també gironí però ni així s'atreveix a donar opinions concluents). Encara que admetessim que va nèixer a les comarques gironines, això no evitaria cap discusió, hi ha dues grans maneres de jugar -oriental i occidental per simplificar- i això no porta cap problema a ningú amb ganes de compartir: ens adaptem en funció dels companys i punt (més o menys com la teva parella de la planxa i la cuina).
Ara bé, quan parlem de botifarra gironina el conflicte està servit. Et puc demostrar que tal com ho has escrit (sé segur que et PENSES que està clar) hi ha jugades que són ilegals i que en canvi tú et penses que has escrit que són legals. Escriure normes clares i "no interpretables" no és tant simple i a Girona mateix hi ha múltiples interpretacions del què tú has escrit.
Que et quedi clar, t'ho diu un gironí convençut que porta més de 30 anys jugant a la botifarra, que l'ha aprés del seu pare i de gent gran del poble, que no hi veu la gràcia a la variant occidental però que no té cap inconvenient en jugar-hi i que no es considera en absolut l'únic amb posessió de la veritat. Totes les opcions són respectables però malhauradament la nostra NO TÉ NORMES ACCEPTADES CLARES.

Acabo, també de bon rotllo, amb la recomanació de cuidar el llenguatge. "Degenerar" té una connotació despectiva amb la qual, admeto que probablement sense voler-ho, ofens a molta gent.
"Degenerar v. intr. Perdre les bones qualitats de la seva pròpia espècie ... Mudar-se en pitjor, perdent en bones qualitats." Diccionari de la llengua catalana, Institut d'estudis catalans (la negreta és meva).

Apa, tingueu manilles ... i que no us les fallin.

(Què us pensaveu, que no intervindria? ... il·lusos! :D )
Enric_Cp l’ha editat per darrera vegada el dia: 23 gen. 2003, 10:58, en total s’ha editat 2 vegades.

alp2500
Barretina
Barretina
Entrades: 709
Membre des de: 02 oct. 2002, 12:00

EntradaAutor: alp2500 » 23 gen. 2003, 10:22

Hola gent, jo entenc que els que jugueu a la butifarra a no tirar la mes petita (mètode occidental) esteu molt orgullosos de la vostre manera de jugar, pero homes tampoc s'ha de faltar a les altres maneres de jugar. perquè clar valtros tampoc sou deus
1.- es molt mes facil jugar a la manera occidental que a la oriental perque del mateix pal pots tirar la carta que vulguis, aixi a mes de jugar a la butifarra pots fer cinc coses mes
2.-tirar la carta mes baixa has d'estar mes concentrat perquè veure totes les cartes que surten i qui les tira,
jo no soc ningu per defendre cap manera de jugar, pero a la fi les que manen son les cartes i no els jugadors,
per a mi em doneu 4 manilles cada vegada i jugarem a la manera xinesa si voleu,
apa a arreveure
i visca la butifarra tant mes occidental oriental o del pol nord, mentres que no sigui la manera espanyola la que volgueu
siau

noi_bo
Barretina
Barretina
Entrades: 155
Membre des de: 26 oct. 2002, 15:16

EntradaAutor: noi_bo » 23 gen. 2003, 12:44

Només volía dir que el Invitado de fa 2 missatges soc jo que per variar m'havía oblidat de loginar-me. Alp2500 totalment d'acord amb tu.... mentre no juguem la variant espanyola ja anem bé jeje.

Carles
Carles
Carles
Entrades: 2252
Membre des de: 15 set. 2002, 23:42

EntradaAutor: Carles » 23 gen. 2003, 14:27

Hola Alp !

Estic TOTALMENT en desacord amb tu.
Aquest raonament que fas, dient que la occidental es mes facil, es justament el que fan servir els orientals per desprestigiar-nos.

La botifarra occidental, en cap cas es mes facil que la oriental, no fotem.
Una cosa es que jugis sense pensar, però aixo es pot fer exactament igual amb la Oriental.

La botifarra occidental, aporta formes de jugar que la botifarra oriental ni se les imagina.

Per exemple, pots fer senyals al company, de si em descarto cap amunt, tinc tal pal, i si em descarto cap a baix, tinc tal altre pal.

Es un joc diferent, ni millor ni pitjor, ni mes facil, ni mes "deductiu".

Adeu.

tRoBlaU
Contro
Contro
Entrades: 19
Membre des de: 22 gen. 2003, 02:34

EntradaAutor: tRoBlaU » 23 gen. 2003, 16:45

Carles:

Això de si em descarto cap amunt tinc tal pal o si em descarto cap a baix tinc un altre pal, em sona com alló de si em toco l'orella esquerra tinc la manilla de bastos i si em toco la dreta la d'oros, però si em toco els ous (amb perdò) no tinc res.

Les senyals a la butifarra es fan a l'hora de si surto de manilla tinc rei o as, si surto de 11 segur que no tinc el 10, si no tinc el pal servit i te donc d'aquest altre vol dir que no tinc res del descart o en altres casos el contrari.

Mai em passa pel cap això que has dit, ja que em sona a bruticia (i dic em sona, no dic que ho sigui).

Disculpeu tots aquells que us pogui ofendre amb els meus comentaris, però sòc un aferrim defensor que a la butifarra com ja he dit a un altre comentari, només es juga de 2 maneres, bé i malament. Per a mi tot el demés son mandangues. Al igual que tothom jo hi ha mans que la jugo bé i d'altres amb seguretat que la jugo malament.

Però que fariem sense aquell caldillu que hi ha un cop acabat el donat...alguns fins i tot mes que caldillu sembla que els hi vagi la vida i s'aiexequen fins i tot de la cadira per cridar, sembla que demanin el recolçament de tota la reste de persones del bar...

Menys mal que el meu company de tota la vida no té internet, per que en lloc d'enganxat a l'ordinador està enganxat a la buti al bar, que sino entre ell i jo aquest foro treu fum.

Mare meva i només fa un dia que he entrat.... Salut i calers, les manilles per mi.

Carles
Carles
Carles
Entrades: 2252
Membre des de: 15 set. 2002, 23:42

EntradaAutor: Carles » 23 gen. 2003, 17:44

Troblau, les senyals amb les cartes .... estic totalment d'acord.
El que no em serveix es dir aquestes senyals si i aquestes no que sonen a trampes, no fotem.

I jo només conec dos Borifarres, la que es juga al ButiNET (la occidental) i les altres ......... sense desmereixer les altres eh ? :twisted:

Adeu !

alex_g7
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 65
Membre des de: 18 set. 2002, 21:42

EntradaAutor: alex_g7 » 23 gen. 2003, 18:31

No volia parlar mes d'aquest llarc tema pero aixo ja comença a ser massa Carles ...
A verue evidenment que es mes facil tal i com jugueu vosaltres ,perque no cal mirar les cartes que van tirant els contrincants,si les esencials per saber si ets ferm o no,pero poca cosa mes ,perque mai ho sabras del cert,es convertiex el vostra joc amb un joc d'atzar .Sort que a mi m'han ensenyat sempre a tirar la mes petita ja que sino crec que mai hagues estat tant enganxat a la buti com estic.
I aixo t'ho dic Carles per experiencia ,al campionat de Manresa vaig quedar parat que la gent quan es jugaben les cartes no es fixaba amb totes les que anaben sortin ,aqui vaig quedar parat,evidentment li vaig preguntar a un ,i hem va respondra que d'aquesta manera no es pot jugar,que ell sempre habia tirat la que li rotaba si no superaba.En fi es evident que jo cada Dissabte i cada Diumenge quan vaig a fer butis intento cada dia mes memoritzar les cartes que van sortin i l'unica manera de saber si aquell te el 8 o el 7 o el 6 o el 5 ,es sempre tirant la petita,qualitat mental que vosaltres mai podreu tenir ,perque no cal que la feu ,es inutil.I simplement per aixo la nostra buti es mes complicada.
Si jo sorto de 10 i el de la drea hem posa el 8 ,i te el 7 el 6 i el 5,el primer cop m'enganyara ,pero despres ja no fare l'esforç de mirar qui pot tenir el 7 el 6 i el 5 .I sincerement es una llastima ,perque el joc es molt mes atractiu i sempres busques intentar que no et saltin les cares.
Lo de les anades(descards)tre historia que en teoria no tindria que haber-hi discusio,pero ja veig que fins hi tot aixo feu malament els occidentals .Les anades sempre han de ser del pal dolent ,en al que saps que no podras fer base i no vols que et vingui el company.
A qui se li pasa pel cap de fer una anada del pal bo,el qual et pot servir de fer una base final,encara que sigui de 2.A nose que hagin fet trunufs ells i tinguis 5 de manilla as 12 ,i marxis de la manlla ,cosa normal fent trunfus els altres.
Es que nose perque ni es pot pensar l'obcio de marxar del pal bo si te el mateix signicficat i pots tenir Manilla 12 11 i que fas? ,ara el company li tinc que indicar el pal que vol que hem vingui i marxo de 11 i perdo una base si el de l'esquerra te l'as,hau doncs com ho arreclo,marxan del pal que no es vol tot aixo pasa a ser historia
Meno,doncs ja esta.Apalí i fins un altre .Alex_g7

Carles
Carles
Carles
Entrades: 2252
Membre des de: 15 set. 2002, 23:42

EntradaAutor: Carles » 23 gen. 2003, 19:02

Hola Alex.

Per diro clar i entenedor, no tinc cap problema en jugar oriental, i jugo sempre que cal. I en se, i aleshores conto com els orientals.

Però segueixo prefereint la occidental, amb tota la riquesa i varietat de joc que això comporta. I si vols, suposa un repte mental mes gran.

Pel que fa als descarts, no se a que be, conec molts orientals que no saben jugar, to ti que tiren la petita ..... com a tot arreu i ha gent que juga be i no.

Per acabar: Formes de jugar a la Botifarra només n'hi ha 8: be (Occidental), i 7 variants d'Oriental depenent del lloc de Girona on visquis. :twisted:

Adeu.

jordi_de_la_nou
Contro
Contro
Entrades: 20
Membre des de: 21 set. 2002, 21:59

ORIENTAL Vs OCCIDENTAL

EntradaAutor: jordi_de_la_nou » 23 gen. 2003, 19:06

Ostres, a veure, jo jugo al Berguedà ( Oriental ), però allà normalment, si no és que només hi tinc molt bo, marxem del pal que volem que ens toqui el company.

És senzill d'entendre, si marxo de qualsevol altra, com sap el company de quin dels tres vull que em toqui?.

Per contra, i ja dic que només si tinc una mica bo, si marxo d'un pal que vull que em toquin per exemple amb el 2, és més segur que guanyi la ma.

A vegades però tampoc surt be, però..... ho he fet sempre així.

Si que és cert que quan no tens res, ja pots marxar del que vulgis, que no farpas pas res, je je.

Pel què fa a l'oriental - occidental, em remeto al meu comentari històric del mig del fòrum.

Apa siau.

Per cert sabeu que estadísticament ( GALLUP/2003 ) el 96% de la gent que juga al butinet, no sap ni que hi ha unes normes publicades, ni coneix l'existència d'aquest maravellós fòrum?

alex_g7
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 65
Membre des de: 18 set. 2002, 21:42

EntradaAutor: alex_g7 » 23 gen. 2003, 21:28

Jordi ,has de saber que quan s'ha fet la primera sortida mes el trunfu ,nomes queden 2 pals per jugar,marxes del pal que no vols que et toquin ,i es dificil equivocar-te ,els pals ja tocats ,es ja l'intuició i saber on son les cartes i qui les te ,cosa dificil en el sistema occidental el que et fare declinar-te cap un pal o altre.
En quan a la riquesa que te el joc oriental un dia m'ho expiques,perque jo no hi trobo cap sentit.I pensare sempre que aixo ja no es jugar a la Butifarra.La butifarra es un joc fet jo crec per intentar saber les cartes que van tinguen el company i els adversaris,forma impensable en la forma occidental que pert tota la riquesa que te la butifarra per mi.
Es que nose que li trobeu al joc a enganyar,potser quan no hi ha prou competencia al joc o esteu sobrats voleu fer el joc diferent ,o si esteu perdent intentar trampajar per poder guanyar ,nose ,el fet es que per jugar be a la buti ,i apendra a jugar si no comences tirant la petita dificilment tindras el nivell que pot tenir una persona enganyant,perque mai apendras a controlar les cartes ,ja que es totalment impossible.
I pel que veig cada cop per aqui al butinet es va jugant mes de forma oriental,meny els cercles tencats d'algunes penyes .Que son poques per sort .
Gracies a tots .

jordi_de_la_nou
Contro
Contro
Entrades: 20
Membre des de: 21 set. 2002, 21:59

or occ

EntradaAutor: jordi_de_la_nou » 23 gen. 2003, 23:25

ALEX: Que pixes fora del tinter, si jo..... jugo com tu, o sigui oriental, deu ser que tu jugues oriental i et penses que és occidental???.

A veure Oriental ( excepcions moltes incloses ) LA MÉS PETITA.
Occ. la que vull.

alex_g7
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 65
Membre des de: 18 set. 2002, 21:42

EntradaAutor: alex_g7 » 24 gen. 2003, 22:27

ok,ok,petites faltes tecniques,pero la gent que ha volgut m'ha entens .


Torna a “Relíquies”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 28 visitants