És útil servir enganyant?

Temes que fa més de dos mesos que no tenen activitat.
Morus

banyut i pagar el beure?

EntradaAutor: Morus » 20 set. 2002, 16:17

Es això el que espereu sentir, heheh?. Quiquet i Alex: els vostres raonaments parteixen d'una tautologia aberrant com és la hipòtesi de que la vostre manera de jugar és la única, autèntica i veritable, i la dels altres no, de la mateixa forma que moltes persones d'una determinada província afirmen sovint que el seu català és el meu correcte perque és el més ben parlat. Es a dir, ens intenteu convencer de que teniu raó amb l'argument de que teniu raó...Doncs molt bé, si així ho voleu, us podeu considerar la reserva espiritual de la butifarra i excomulgar-nos a tots aquells que hem optat per viure immersos en l'error. Però el que si que és indiscutible és que el BUTINET està basat en la forma de jugar de 'nosaltres els ignorants'. I a qui no li agradi que s'hi posi fulles, programi o no jugui, però PROU DE DEIXAR LES PARTIDES PENJADES (i que consti que això últim no va per vosaltres). Només faltaria, a més de banyuts, pagant el beure :)

iketxeba
Contro
Contro
Entrades: 5
Membre des de: 20 set. 2002, 01:18

perdoneu-me per ser tan ignorant i jugar a un joc diferent..

EntradaAutor: iketxeba » 20 set. 2002, 16:32

Ui sí, serà això, que no vam aprendre dels grans mestres orientals!!!!!! A més, no eres tu ( Alex...) qui deia que era molt difícil enrecordar-se de les cartes que havien sortit i els pals?????? Això són paraules de mestre mundial!!!!
Nosaltres no ens creiem en possessió de la raó absoluta i del Sant Grial butifarrístic... I no cal estendre's més que en Morus ja ha parlat prou clar

Jordi
Site Admin
Entrades: 142
Membre des de: 15 set. 2002, 23:47

EntradaAutor: Jordi » 20 set. 2002, 18:02

Crec que caldria començar akest intereset debat fixant una qüetio previa de bocabulari enganyar deu ser no servir de un pal quan es te cartes per fer-ho , o no matar kuan ho pots fer, ara be el fet de no servir la baixa nomes pot portar a engany a algu ke no sapigui interpretar akest fet en el seu just valor "en tinc i no mato" extranyes elucubracions mentals ke porten a alguns jugadors de la zona oriental del nostre pais a deduir ke no pots tenir el 6 si has donat el vuit i ke porten a somriures comprensius per part de qualsevol bon jugador no crec pas ke mereixin pas el qualificatiu de engany.

En quan al tema de les normatives, tothom es lliure de organitzar un campionat o un programa de ordinador amb les normes ke li semblin mes plaents, es dificil de acceptar , ho se, pero el butinet te les seves.

Els grans campionats , doncs el Reglament del campionat Nacional del Joc de la botifarra ( Trofeu Generalitat de Catalunya) estableix en el seu article 2 :

" S'estableix que a les comarques de les provincies de Barcelona, Tarragona i Lleida no es obligatori tirar la carta mes petita d'un coll si o se'n té cap de superior o un trumfo per matar"

Es ben cert que als jugadors acostumats a jugar tirant la mes baixa els hi pot resultar dificultos de contar les cartes d'un pal que resten en mans dels adversaris, per tal de facilitar-los la feina els hi proposo la regla de

cartes ke falten= 12 - cartes que tinc a la ma- cartes ke han sortit

Ke en la majoria dels casos dona una idea de quantes en poden kedar escampades per akest mons de deu.

En tot cas i si suposem ke a girona prefereixen continuar servint la baixa, cosa ke nosaltres no com a bons anfitrions no els hi prohibim pas quan veven a jugar els nostres campinats( no trobem la mateixa reciprocitat en el tracte quan els visitem) els hi demanaria ke unifiquesin els seus criteris o excepcions , si va del company, si pot anar del company si li puc bloquejar el pal si ja no keda triunfo, si els rivals ja no tenen triunfo , donat que una norma ke en alguns dels campionats necesita de l'arbitratge de un grup de jugadors experts ke sovint no es poden d'acord no sembla la millor manera de prestigiar la seva peculiar manera de entrendre el joc

Profeta
Botifarra
Botifarra
Entrades: 100
Membre des de: 18 set. 2002, 04:43

EntradaAutor: Profeta » 20 set. 2002, 21:53

estic d'acord amb en jordi que la denominacio "enganyar" pel fet de no donar la mes baixa no es del tot adequada (i soc culpable d'aquest pecat).

no se la historia de la butifarra, no se si al principi es jugava com a Girona (en dire oriental) o com a Lleida/Tarragona (occidental), pero la cosa que esta clara es qui els 4 jugadors estan d'acord que aquesta es la manera de jugar, aleshores no hi hauria d'haver cap problema. els unics problemes que jo he tingut al butinet han vingut pel fet que he fet alguna jugada occidental i algun dels altres no sabent que jo jugava aixi s'ha "enfadat" una mica. a part d'aixo, jo ja no se si jugo d'una manera o de l'altra pero el que estic veient es que es un debat que:
1. no te solucio
2. es, en certa manera, irrelevant. donat que tots acabem jugant entre nosaltres i tan aviat jugo amb gent de palafrugell com de almacelles (i qualsevol poble entremig) i no hi ha gaire gent que se m'enfadi. en qualsevol cas si jugo amb gent nova (per primera vegada) sempre miro d'anunciar-ho

alex_g7
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 65
Membre des de: 18 set. 2002, 21:42

EntradaAutor: alex_g7 » 21 set. 2002, 10:47

Posem pel cas( fant trunfus els rivals ) , ells surten de manilla d'un pal que no es trunfu ,jo tinc 4 de sota ,tiro la petita i el meu company per enganyar al contrincant tira la que li surt d'alla vaix,per exemple el 8,el company de la sortida de manilla tira l'11 ,i el malperit del meu company en te 4,pero no li don la gana de tirar la mes petita,jo pensant que ell no agunata el pal,intentare aguantar aquest pal abans que hi hagin descards per part dels rivals,I resulta que jo amb el trunfu d'ells descarto un pal que podria aguantar perfectament ,pero penso que si el meu company no te el pal que s'ha jugat la manilla tindra el pal que jo descarto , i que tinc que fer jo forçat per aguantar aquell pal que en teoria el meu company no aguanta.I llavors m'en dono conta que és el seu segon pal llarg de 4 ,i que aquell pal que he descartat tampoc l'aguanta ell.
Ja m'enteneu,creieu que aixo esta ben jugat??? I amb aixo m'hi he trobat varies vegades jugant amb gent que enganya .

Pepma
Recontro
Recontro
Entrades: 37
Membre des de: 18 set. 2002, 21:48

EntradaAutor: Pepma » 21 set. 2002, 13:27

No se qui es el que diu que el butinet esta fet pel joc occidental,
si no ho he entès malament.

Crec que en Cvag va fer el programa pensant en tothom, fet pel
qual permet tirar la que sigui en el cas de no poguer matar, pero
en cap cas crec que estigui fet per vosaltres "occidentals" ni
per nosaltres "orientals".

Potser es podria considerar la idea de fer 2 versions del programa
o dos servidors(encara mes fàcil), per exemple:


joc.oriental.net
No val servir el 8 tenint el 6

joc.occidental.brut (hehe..)
Val fins i tot "regalar" cavall sobre rei perque no es facin l'as pensant que no en tens mes.

Consti que me'n en foto de bon rollo i que crec que cadascu ho veu a la seva manera i que ningú s'ha de passar l'altre joc per obligació, pero tb crec son 2 jocs totalment incompatibles entre si.

Proposo una enquesta per veure els percentatges de cada tipus
de joc.

Jordi
Site Admin
Entrades: 142
Membre des de: 15 set. 2002, 23:47

EntradaAutor: Jordi » 21 set. 2002, 13:34

En botifarra poques jugades hi ha bones o dolentes de per si, es evdent ke cal saber interpretar la manera de jugar del company i sempre pot portar a ekivocs no saber com juga el teu company , per altra banda en triunfo dels rivals arribar a ser decisiu el parals un pal lateral amb la quarta bassa de sota i trobars-hi moltes vegades a mes kuan ells l'encaren de manilla i tot aixo sense arratrar encara , ¿ vols dir que el pincipal problema de la jugada es el ke tira el teu company? , si ell dona el 2 enlloc del 8 suposaras ja que no es rentable aguantar la sota?

alex_g7
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 65
Membre des de: 18 set. 2002, 21:42

EntradaAutor: alex_g7 » 22 set. 2002, 11:17

Jordi ,es la primera jugada que hem va sortir en aquell moment,ja m'has entes,si ell dona la grossa en ves de la patita ,tu et veus obligat aguantar aquell pal.M'has entes perfectament .Aqui el que vull dir ,i el que hem fa mes gracia es que vosaltres digueu que enganyar si, pero sempre al rival ,mai al company.Aixo com s'empasa,jo almeny mentalment no puc.Perque si el company enganya posant un 11 sobre el 12 del rival,per exemple,m'esta enganyant a mi tambe.Si no tira la petita a no ser que li enviis un missatge pel Msn ,no crec que ell sapiga que nomes enganyes als rivals.
Suposo que amb aixo esteu d'acord tots els enganyadors.Perque ara nomes faltaria que hem diesiu que no ........

Masos
Barretina
Barretina
Entrades: 210
Membre des de: 16 set. 2002, 23:40

EntradaAutor: Masos » 22 set. 2002, 11:29

A veure alex.........si de primera sortida el meu rival surt de manilla, normalment despres tirarà l'as, per lo tant, si jo tinc rei i 4 d'aquell pal i soc la segona en tirar, pot ser perfectament que tiri el 12 (al cap i a la fi, ja el tinc perdut "normalment") l'unic que vull provocar es que tingui dubtes de continuar amb el mateix pal i si té por i no hi torna.....sempre hi haurà la possibilitat de que jo pugui descartarme de la única carta que em queda d'aquell pal. En quant al company, crec que lo que ha de fer es no tornar a la sortida dels rivals..........això es important a la butifarra. Si agafa la ma el meu company i hem fet trunfo natros, lo que ha de fer es arrastrar i si han fet trunfo els rivals lo que ha de fer es anar a defensar els seus palos...........i punt.

alex_g7
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 65
Membre des de: 18 set. 2002, 21:42

EntradaAutor: alex_g7 » 22 set. 2002, 11:38

pero aixo que dius es totalment absurt,ja que pot ser sortida perque en te 6 0 7 d'aquell pal i heu fet trunfus volsatres,i el teu company pot tenir semifallo ,o l'as ( que es dificil ,pero pot ser ),com pots regalar 3 puts per tot el morro.Igualmet el tens perdut.Pero no enganyaras al company.
Si aixo sempre es el mateix,enganyes al company sempre,i com sabeu es joc de dos,jugues amb les teves cartes i la del company.

frodo

enganyar al contrari

EntradaAutor: frodo » 22 set. 2002, 11:47

En el tema d´enganyar al contrari penso el seguent, posem per exemple que tens el 11 i un altre carta baixa, en aquest cas (nomes tenin dues cartes del pal de sortida) si val la pena entregar el 11 a la sortida de manilla del contrari, doncs probablement no continuara amb el pal de sortida i es facil trobar un descart per anarten de l´altre carta i fallar-li l´as, pero en el cas de tenir mes de dues cartes del pal o be de tenir el 12 no val la pena doncs el 12 nomes es un punt menys que l´as i a mes tens la possibilitat de donar un descart al company quan et quedi ferm

alex_g7
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 65
Membre des de: 18 set. 2002, 21:42

EntradaAutor: alex_g7 » 23 set. 2002, 10:13

Si en tens dos ,i no es la manilla el que tira el de l'esquerra o trobo mig be.Per exemple et surt de 12 i tu tens 11 - 5 ,carregues l'11 doncs mes o meny es pot entendre.Si surt de manilla ja no,perque no vas cara al company perque segur que no sera vostra la base.Una cosa es carregar cara company a sortida i tu en tens dos .Que igualment aqui sempre tirem la petita a no ser que sigui un campionat,que en el cas que exposes es l'unic que es pot fer ( sempre comunicant a la taula CARREGO ) .
I lo altre es tirar la que ens doni la gana ,sense fer base,per exemple que sorti de manilla i tu posis aquest 11,la base es perduda ,i tens que donar aquest 11 .????? jugades que no s'entenen i que fan molt del butinet,poguen tenir l'as el comany.

Chester
Contro
Contro
Entrades: 7
Membre des de: 19 set. 2002, 15:01

Enganyar, a qui?

EntradaAutor: Chester » 23 set. 2002, 13:21

No connec (personalment i sense faltar el respecte) res mes extrany que un joc on se enganyi al company. I si existeig algun altre joc o esport aqui o en algun altre pais, sisplau que algu me l'expliqui. (aveure si li trobo la gracia.)
I que me expliqui tambe las bonnes sensacions que poden surgir quan tu ets el company i no entens res, un altre cossa es el que enganya a tothom aquest si que su pot pasar teta. (-aixo si que no ho nego-)

Carles
Carles
Carles
Entrades: 2252
Membre des de: 15 set. 2002, 23:42

EntradaAutor: Carles » 23 set. 2002, 13:27

I quans jocs coneixes que es tracti d'enganyar als contraris ??? MOLTS !!!

A més, NO ENGANYEM !!!! Es una paraula masa lletja per un joc tant bonic com la botifarra.
Simplement no tiren la petita.

A mi MAI MAI MAI, se m'ororrirà no tirar al petita quan hem fet trionf nosaltres.
Però si el truinf l'han fet els contraris, algun cop potser no tirar la mes petita, per portar a error a dos persones del equip rival, contra un posible petit "engany" al meu company.

Així que, per que no "enganyar" als contraris ?

Adeu.

Quiquet
Barretina
Barretina
Entrades: 165
Membre des de: 18 set. 2002, 15:55

EntradaAutor: Quiquet » 23 set. 2002, 13:46

Benvolgut Carles:
Dius "NO ENGANYEM" I després dius:.-"Així que, per que no "enganyar" als contraris ?.".
Mira enganyar pot sonar a paraule lletja, jo no se si es mes maca o mes lletja que "abarrotar", "contrar", "recontrar", "putes", etc.

engañar. (Del lat. vulg. *ingannāre, burlar).
1. tr. Dar a la mentira apariencia de verdad.
2. tr. Inducir a alguien a tener por cierto lo que no lo es, valiéndose de palabras o de obras aparentes y fingidas.

Lamento no posar ho en catalá, es transcripció literal del Diccionari de la Real academia. :roll:

La discussió es si les regles de la butifarra obligan o no obligan a tirar la mes petita i si la varietat de no tirarla es tant important que suposa un joc nou o no.

Se que en aquest debat tant apassionant com inutil, no ens possarem pas d'acord mes enllá de les voluntats de jugar uns amb els altres i de definir d'antuvi a que juguem.
Francament prefereixo seguir la regla de tirar la mes petita, sense les varietats, lamentables d'altre banda, que tenim els orientals utilitzan una altra expressió "que se las trae" .-Carregar.-, "manda huevos".

Per a mi la regla es fàcil, sobre carta guanyadora del teu company tira la que vulguis, en funcio del teu saber, si no es guanyadora, la mes petita.

La veritat es que com que no organitzo Campionats, i no ho penso fer, jugare amb les regles que l'organitzador fixi, excepte si no hem deixa fumar i pendrem una copeta :-)

Au una miqueta mes. :lol:

Ah per cert i com a contra-proposta amb el Jordi, i com a sugerencia per quant us decidiu a fer "merchandising" proposaria la creacio de dos ditets auxiliars un per cada ma, esquerra i dreta, per que si no els pobrissons orientals no sabem contar les cartes i la regla del Jordi hem sembla massa dificil.
:wink:


Torna a “Relíquies”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 43 visitants

cron