NORMES DE CASA.

Tàctiques simples de la Botifarra (per exemple sortida de 12)
corpetit
Barretina
Barretina
Entrades: 869
Membre des de: 31 des. 2004, 02:07

NORMES DE CASA.

EntradaAutor: corpetit » 27 abr. 2009, 11:13

Hola, bon dia,

NORMES DE CASA.

M’agradaria, si fos possible, que ens féssiu partícips d’aquelles normes o regles, singulars o no tan singulars, que conegueu que es practiquen al vostre poble o en algun determinat indret.

D’aquesta manera, entre tots, en podríem fer un recull, ja siguin conegudes o no, per tal de tenir-ne coneixement i constància de la seva existència i d’on s’utilitzen. Evidentment, també se’n poden posar que ja no s’emprin però que es tingui constància que, en algun moment, foren utilitzades.

No cal que siguin espectaculars, ni rebuscades, simplement, maneres de procedir. Es tractaria de veure i constatar la riquesa i diversitat d’aquest excepcional joc.

No es tracta de crear cap norma ni cap reglament, tan sols es vol cercar les que ja tenim i, entre altres coses, saber com, per què i on es fan anar.

Per exemple, tal i com vaig apuntar al bloc dels renuncis:

1.- Quan un jugador s’equivoca per primer cop (en una mateixa mà) en donar cartes, llavors se’l penalitza a ell i al seu company, amb la prohibició de cantar botifarra (aquella mà).

Més endavant provaré de comentar-la. Adéu.

corpetit
Barretina
Barretina
Entrades: 869
Membre des de: 31 des. 2004, 02:07

1.- EQUIVOCAR-SE EN LA DONADA.

EntradaAutor: corpetit » 29 abr. 2009, 13:41

Bona tarda,

1.1.- "Quan un jugador s’equivoca per primer cop (en una mateixa mà) en donar cartes, llavors se’l penalitza a ell i al seu company, amb la prohibició de cantar botifarra (aquella mà)".

Interrogats els avis de l’indret en qüestió, ens donaren el següent raonament:

Si nosaltres, que donem les cartes, ens equivoquem a l’hora de fer-ho i resulta que, en mirar-les, portàvem molt bon joc, aquest fet, és problema nostre; si no, perquè no donàvem bé des d’un bon començament. És a dir, l’errada ha estat nostra, en cap cas de l’altra parella, o sigui que, si portàvem bo, ens ho hem de menjar, la culpa ha estat nostra per no repartir correctament, no dels altres.

En canvi, si resulta que, en donar per segon cop, agafem un gran joc, amb aquesta norma, com a màxim podrem aconseguir 36 tantos (si no ens contren, clar). Només faltaria que, pel fet de donar malament, agaféssim un excel·lent joc la segona donada i ens féssim una tantada. Seria el “colmo” que, per culpa d’una errada pròpia, en sortíssim plenament beneficiats i els fotéssim un repàs. Imagineu que cantem botifarra i els féssim capa, quina cara se’ls quedaria a l’altra parella. O sigui, el motiu pel qual no es deixa cantar botifarra és el de no permetre que ens puguem aprofitar d’una errada nostra, encara que, com és natural, hagi estat involuntària.

Com trobeu aquesta norma? Justa?, injusta?, coherent?, forassenyada? acceptable?

Indrets on es practica o practicava aquesta norma:

- Baix Camp: Alforja, Botarell, Capafonts, l'Aleixar, La Selva del Camp, Montbrió, Prades, Vilaplana.
- El Priorat: Cornudella.

Sabeu d’algun altre lloc on es practiqui? Si us plau, si no us fa res, anomeneu-lo.

1.2.- “ En cas de donar malament les cartes, el responsable perdrà la mà, i el jugador de la seva dreta repartirà les cartes”.
    - Lluís Canal, El petit gran joc de la botifarra, pàgina 87.
    - Tren Girona-Barcelona, (aportació d’en rimbo segons Quim Vall-llosera).
    Només s’admet no passar la mà quan la donada pot ser corregida amb certa facilitat.
    - Hi ha localitats del Baix Camp que utilitzen aquesta segona norma si es reparteix malament per segon cop.
    - Al campionat de Vimbodí i Poblet s'estableix que es passarà la mà si una de les parelles dóna malament 3 cops. Ho podem trobar a la següent pàgina: http://www.telefonica.net/web2/butifarr ... /index.htm ; publicada o editada aquí mateix.


Curiosament, ningú contempla la possibilitat que pugui concórrer alguna circumstància excepcional o anòmala com que una carta hagi pogut caure al terra o que algun graciós l'hagi amagada. Es pressuposa que qui dona malament n'és el culpable.

Adéu.
corpetit l’ha editat per darrera vegada el dia: 11 juny 2009, 23:57, en total s’ha editat 6 vegades.

rimbo
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 71
Membre des de: 15 nov. 2007, 19:31

EntradaAutor: rimbo » 29 abr. 2009, 18:57

Salut a tothom! Benvolgut corpetit,

Tot i que poca cosa puc aportar a aquest post -reconec que sóc un botifarraire de pa sucat amb oli que ha après el poc que sap en aquesta santa casa i que amb prou feines sap distingir una manilla d’una sota- voldria recolzar la idea del creador del post, tot animant, en la mesura que pugui animar, la gent a participar-hi. Em sembla interessantíssim poder saber les regles locals del joc tot podent-les ubicar geogràficament. Recordo que un desaparegut en combat després de la recent conversió del ButiNET a l’economia de mercat, l’admirat alp2500, organitzava de forma anual un torneig a Alp (2500!) en el qual es feia saber als participants que es jugava amb normes del poble. O sigui que devien ser diferents d’altres diguem-ne estàndard!

Com que el tema m’interessa, eps!, sempre que qui ha creat el post hi estigui d’acord, m’ofereixo a donar aquí mateix un correu electrònic particular per si hi ha gent tímida que neguitegi per enviar missatges als fòrums, per mantenir la seva identitat en secret, o bé per una ortografia defectuosa i després transcriure personalment, tot respectant l'anonimat si així ho desitgés, allò que m’hagués explicat.

Crec que la idea del corpetit és molt bona i que només li manca participació. Animeu-vos!

Pel que fa a la temàtica del post, només apuntar que l’any passat vaig participar en un torneig a Gironella on, sistemàticament, la primera partida de cada ronda era mà aquell qui posseïa el cinc d’espases. Dir, de passada, que el torneig era eliminatori i que no vaig passar la primera ronda... Dir, també, que aquesta norma no m’agrada gens: per què coi s’ha de saber qui té el cinc d’espases?

Cordialment,
rimbo

corpetit
Barretina
Barretina
Entrades: 869
Membre des de: 31 des. 2004, 02:07

EntradaAutor: corpetit » 29 abr. 2009, 21:29

Bona nit,

Coincideixo i estic totalment d’acord amb en rimbo. Només dissenteixo en una cosa: no hi ha ningú, absolutament ningú, que no pugui aportar res. Tot jugador, pel simple fet de ser-ho, pot sumar, més del que ell mateix pugui pensar, en aquest afer.

No només hi estic plenament d’acord sinó que em sentiria cofoi i orgullós que m’ajudessis o, més ben dit, ens ajudéssim a tirar-ho endavant. No tinc tot el temps del món, per la qual cosa, com més persones puguem participar-hi i passar al davant, millor.

Adéu.

corpetit
Barretina
Barretina
Entrades: 869
Membre des de: 31 des. 2004, 02:07

2.- ELECCIÓ DEL PRIMER EN TRUMFAR.

EntradaAutor: corpetit » 29 abr. 2009, 21:37

Bona nit un altre cop,

En referència a la ben trobada norma que ha apuntat en rimbo (numerem-la com la segona norma per tal de distingir-la), podríem dir que n’hi ha vàries per determinar qui serà el subhastador. És un tema ja tocat en aquests fòrums. De moment, posem-ne tres:

2.1.- Quan es comença una partida, subhastarà qui tingui el 5 d’espasa.

2.2.- Qualsevol dels quatre jugadors tallarà la baralla i ensenyarà l’última carta (o girarà la de dalt, la que quedi sobre la pila). Depenent de quin coll sigui aquesta carta descoberta, l’elegit serà l’encarregat de repartir-les i subhastar. Si surt un oro l’elegit serà el primer per la dreta del que l’ha ensenyada; si surt una copa, el segon; una espasa, el de la seva esquerra; i un basto, ell mateix.

2.3.- El primer que, a l'atzar, giri una figura de la baralla, serà l’encarregat de repartir les cartes i subhastar.

Hi ha una segona versió en què, qualsevol dels jugadors, va tirant cartes davant de cada participant fins que surti una figura. Aquell a qui li toqui l’esmentada figura, donarà les cartes.

2.4.- “ Qui tregui la carta més alta”. Caldria destacar dues curiositats d’aquesta norma. La primera és que, en determinats llocs, si es treuen cartes iguals, se’n giren de noves per a desempatar; mentre que, en d’altres, es dóna la mateixa preferència al pal de la carta que en la norma 2.2. La segona és que també hi ha divergència en considerar les cartes més altes; en alguns indrets segueixen la mateixa valoració (rang) del joc de la botifarra, mentre que en d’altres ho fan segons el número més alt.

Suposo que existeixen altres sistemes per determinar qui serà el subhastador inicial però els indrets que freqüento, generalment utilitzen els dos primers i, de manera residual, el tercer. A més del 5 d’espasa, en altres llocs, tinc entès que també s’empren altres cartes amb la mateixa finalitat.

És més, és curiós que a molts municipis del Baix Camp, s’utilitzi la primera subnorma per determinar qui subhastarà en el joc de la botifarra, mentre que a la manilla barrotada s’utilitzi la segona. A veure, sembla obvi que la manilla barrotada empri la segona subnorma però, el que no ho és tant, és que, al mateix indret i a la botifarra, es faci anar la primera.

La norma 2.1, es practica a:
    - En principi és norma universal fins fa pocs anys (aportació d'en DeepButi).
    - Baix Camp: Alforja, Botarell, Capafonts, l'Aleixar, La Selva del Camp, Montbrió, Prades, Vilaplana (corpetit). *1
    - El Priorat: Cornudella (aportació d’en corpetit).
    - El Bergadà: Gironella (aportació d’en rimbo).
    - Osona (rimbo).
(*1), És curiós que, en determinats municipis, si es vol fer una segona partida es segueix el torn de la primera o anterior; mentre que, en d'altres, sempre subhastarà el 5 d'espasa, independentment de qui ho hagi fet l'última vegada.

La norma 2.2, es practica/ava:
    - El Baix Camp, quan es tracta de la manilla i la manilla barrotada.
    - Tren Girona-Barcelona.
    - Lluís Canal, en el llibre: El petit gran joc de la botifarra, ens diu que “la persona que repartirà les cartes es determinarà per sorteig” (pàgina 87). Amb anterioritat (pàgina 29) especifica que aquest sorteig es decidirà segons la norma 2.2.
    - Campionat de Vimbodí i Poblet: http://www.telefonica.net/web2/butifarr ... /index.htm .
    - Reus, campionat Open de Reus: http://sites.google.com/site/4artcampionatdereus .

La norma 2.3, es practica/ava:
    - El Baix Camp, en comptades ocasions quan es tracta de la manilla barrotada.
    - Tren Girona-Barcelona, (aportació d’en rimbo segons Quim Vall-llosera). Igualment era utilizada per determinar la composició i col·locació de les parelles.


Gràcies DeepButi per la teva inestimable aportació. No cal dir que, més endavant, intentarem tocar algun dels interessants temes que cites.

Si s’animeu a participar i a aportar noves dades, aniré editant per tal d’estalviar espai. Adéu.
corpetit l’ha editat per darrera vegada el dia: 11 juny 2009, 23:10, en total s’ha editat 10 vegades.

corpetit
Barretina
Barretina
Entrades: 869
Membre des de: 31 des. 2004, 02:07

3.- EL "COPET".

EntradaAutor: corpetit » 01 maig 2009, 02:22

Bona nit,

Eus aquí una altra, numerem-la com la tercera:

3.- “Abans d’escapçar, el jugador que ha de repartir té l’opció de donar a les cartes el seu “copet”, remenant-les una mica més, si ho creu convenient”.
    Canal, Lluís
      El petit gran joc de la botifarra
      Gaüses, Llibres del Segle, 1997, segona edició
      Què us diré, 13
He de dir que jo no l’he practicat mai, és més, que vaig morir en l’intent quan, una tarda vaig provar d’utilitzar-la al casal. No cal dir que quasi em foten fora del bar i tot. I no se’n van estar de pronunciar les típiques frases:

    - Ves si ara seràs tu qui ens ha d’ensenyar com es juga?
    - On s’és vist! – amb la mà alçada -
    - No sí, ja en veurem de coses – cantonejant el cap com volent dir, ja en direm de rucades, ja -

Suposadament, la filosofia d’aquesta norma és el fet de no permetre que els contraris remenin poc o gens les cartes, cercant com a finalitat que les bases de l’anterior partida ens arribin el més intactes i agrupades possible. Si una parella està perdent de molt, pot recórrer a aquesta manera de procedir, amb l’objectiu que arribin força collades a tots els jugadors. Poden arribar 5 o 6 trumfos al que finalment trumfa però, per la mateixa regla de tres, també poden arribar a un contrari, juntament amb algun fallo directe. Si és així i amb una mica de sort, contraran amb més facilitat podent aconseguir, potencialment, més tantos. No cal dir, que també (i sembla més probable) pot passar al revés però, si van tan enrere en el marcador, els serà ben bé igual, ho faran quan la partida la tinguin molt coll amunt. Si, per exemple, tenen 99 punts en contra, serà ben igual perdre’n 2 que 36; mentre que no serà el mateix guanyar-ne 15, que els mateixos però doblats.

Algú utilitza aquesta norma o en té coneixement d’on es practica o practicava?

Adéu.

rimbo
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 71
Membre des de: 15 nov. 2007, 19:31

EntradaAutor: rimbo » 01 maig 2009, 11:04

Salut a tothom!

De vegades, no gaires, remenant per Internet es troben coses interessants. Apunto un enllaç, l'autoria del qual és de Quim Vall·llosera, amb un bon assortit de regles diferenciades de les estàndard que m'ha semblat molt interessant. L'autor és usuari quotidià, crec, del tren Girona-Barcelona, lloc on ha creat una mena de grup d'amics on, entre altres coses, juguen a la botifarra. Una cosa curiosa és que han elaborat una regla -el mirillo- que, ens adverteix el Quim, només és vàlida en la pràctica botifarrística del tren!

La web és la següent:

http://www.geocities.com/SouthBeach/Surf/8182/regles.htm

Els reglaments diferenciats que esmeta són els següents:

ESTEVET.
* La parella que canta pot delegar en els contraris per tal que cantin trumfo.
* Els punts valen doble.
* Els trumfos poden ser contrats per la parella que ha cantat Estevet.
* Diu que es practica a les comarques de Lleida.

MIRILLO.
* Si un jugador no disposa de cap carta més alta que un 8, aleshores es torna a repartir.
* L'autor esmenta que aquesta regla només és vàlida en la pràctica del joc de la botifarra en el trajecte de tren Girona-Barcelona.

MITJA BOTIFARRA.
*Botifarra a 51. (Crec que Ll. Canal esmenta una mitja botifarra a 73 al llibre que apunta el corpetit)
*Aquesta pràctica també és possible al ButiNET.
*Practicada arreu de Catalunya.

QUI TÉ EL 5 D'ESPASES FA TRIOMF A LA PRIMERA PARTIDA
*Ja n'hem parlat anteriorment.
*Esmento que l'autor diu que és pràctica comuna a les comarques d'Osona.

BOTIFARRA SEMPRE
*Si la parella a la qual li correspon cantar no canta botifarra, aleshores els contraris tenen dret a fer-ho.
*Quim Vall·llosera esmenta que aquesta modalitat de joc es practica a les comarques del Pallars.

Estaria bé que algun/a butinetaire corroborés la seva pràctica en algun indret geogràfic concret i, a poder ser, ampliés i comentés aquestes modalitats de joc.

Cordialment,
rimbo

corpetit
Barretina
Barretina
Entrades: 869
Membre des de: 31 des. 2004, 02:07

EntradaAutor: corpetit » 01 maig 2009, 13:19

Bon dia,

Gràcies rimbo per la teva, sempre instructiva, aportació. Has tocat molts temes que volia comentar, poquet a poquet, per no ofegar als quatre lectors que es puguin passar per aquí.

M’agradaria, si fos possible i et sembla bé, que en desenvolupessis algun dels que has exposat i el numeressis, per diferenciar-lo millor. D’aquesta manera, qualsevulla aportació de qualsevol lector la podries editar tu mateix (per estalviar espai).

Et poso el que tenia escrit sobre el “mirillo”, amb les teves aportacions.

Adéu.

corpetit
Barretina
Barretina
Entrades: 869
Membre des de: 31 des. 2004, 02:07

4.- EL "MIRILLO".

EntradaAutor: corpetit » 01 maig 2009, 13:23

Bon dia,

4.- EL “MIRILLO”.

No recordo ben bé en quin llibre ho vaig llegir però en determinats indrets s’aplica l’anomenat “mirillo”. Fa prop d’una vintena d’anys que, amics del bonic poble d’El Morell (Tarragonès), ja empraven aquesta norma però amb diferent denominació (potser, no n'estic segur, en deien jardí, per analogia d’altres jocs), fins i tot, si no recordo malament n’aplicaven una modificació o variant.

El “mirillo”, per aquell que ho desconegui, no és altra norma que si no tenim cap punt a les mans, és a dir, si no posseïm cap carta amb punts en una donada, es pot demanar que es tornin a repartir les cartes, tot pronunciant l’esmentat mot: “mirillo”.

Fins i tot, sembla ser que hi ha indrets o, almenys, grups de jugadors que fan extensiva aquesta norma al jugador que tan sols porta una sota de tantos.

Personalment, les dues variants em semblen lògiques i encertades. Quina gràcia té jugar un joc en què no podem defensar-nos ni ajudar en res al company? Quin sentit té ser un convidat de pedra que l’únic que farà i procurarà serà aguantar les cartes?. Només de veure un joc sense ni un sol punt, ja se’m passen les ganes de jugar.

Tinc entès que és opcional, voluntari. És a dir, si agafo set cartes d’un pal i 5 d’un altre i em toca cantar, tot i no tindre ni un sol tanto, i segons com estigui la partida potser ens interessarà trumfar igualment. En aquest cas, muts i a la gàbia. Ara bé, no cal dir que la majoria d’ocasions, per no dir quasi totes, ens convindrà repetir la donada.

Indrets on es practica o practicava el “mirillo”:
    - El Berguedà: (finals dels 80) Berga i molt possiblement a Borredà, Gósol i Saldes. Era anomenat: jardí. (aportació d’en guita).
    - Tarragonès: (finals dels 80) El Morell, possiblement anomenat: jardí (aportació d’en corpetit).
    - Tren Girona-Barcelona, (aportació d’en rimbo segons Quim Vall-llosera, http://www.geocities.com/SouthBeach/Sur ... regles.htm ) *1.

(*1) Ens diu que l'esmentat mirillo es pot manifestar tant abans com després de cantar-se triomf o botifarra. En tot cas, sempre abans de jugar-se la primera carta.

Gràcies guita per la teva impagable col·laboració! Si hi trobes alguna errada o pega, si us plau, corregeix-me.

Adéu.
corpetit l’ha editat per darrera vegada el dia: 03 maig 2009, 03:31, en total s’ha editat 2 vegades.

Carles
Carles
Carles
Entrades: 2252
Membre des de: 15 set. 2002, 23:42

EntradaAutor: Carles » 01 maig 2009, 13:40

Editat el elink .... faltava un espai entre el htm i el parèntesis.

Adéu !

guita
Contro
Contro
Entrades: 5
Membre des de: 29 oct. 2005, 18:00

EntradaAutor: guita » 03 maig 2009, 00:15

Ep!!! Jo l'he fet servir aquesta norma del mirillo !!!!... ja no ho recordava, però, en llegir en què consisteix, m'ha vingut un flash, ..... en déiem Jardí, no pas mirillo , parlo de fa uns 20 anys, a Berga.
Els que jugavem erem jovent de l'institut provinent de tota la comarca, especialment de l'alt berguedà (Gosol, Saldes, Borredà,...) i ho havien après dels "iaios" que jugaven als bars del poble.
Passava poques vegades, potser per això ja no ho recordava.

DeepButi
Barretina
Barretina
Entrades: 1385
Membre des de: 12 nov. 2002, 11:30

EntradaAutor: DeepButi » 03 maig 2009, 15:31

Podeu mirar aquí.

PS. Jo diria que la norma del 5 d'espases era universal a tot Catalunya fins no fa massa anys.

corpetit
Barretina
Barretina
Entrades: 869
Membre des de: 31 des. 2004, 02:07

5.- PUNTUACIÓ DE LES PARTIDES.

EntradaAutor: corpetit » 05 maig 2009, 16:17

Bona tarda,

5.- PUNTUACIÓ DE LES PARTIDES.

Agafant el fil que ens ha deixat en DeepButi i, si us sembla bé, podríem concretar els llocs on es practiquen les diferents partides.

Partides a 51:

    - Butinet.
    - Baix Camp. Únicament quan es preveu que no es disposarà de prou temps per a fer-ne una a 101.

Partides a 73:

    - Lluís Canal, El petit gran joc de la Botifarra. Té el seu sentit perquè sempre existirà (hipotèticament) la possibilitat de poder cantar, almenys, un cop per parella.

Partides a 100:

    - Baixa Cerdanya: Alp (Gort i Alp2500).
    - Poble de marzebetiko.
    - Alguaire (aportació d’en JRC).

Partides a 101:

    - Butinet i sembla que la més participada i acceptada.
    - Baix Camp, entre altres municipis: Alforja, Botarell, Capafonts, L’Aleixar, La Selva del Camp, Montbrió, Prades, Vilaplana (corpetit).
    - El Priorat: Cornudella (corpetit).
    - Tren Girona-Barcelona, (aportació d’en rimbo segons Quim Vall-llosera).

Partides a 125:
    - Llançà (aportació d'en pozi).
    - Rosselló de Segrià (Lleida). Aportació d’en JRC.

Partides a 131:
    - El Port de la Selva (aportació d'en pozi).
    - moltes poblacions de l'Alt Empordà (pozi).

Partides a 151:

    - Butinet.
    - Cadaqués (aportació d'en pozi).

Altres puntuacions o formes d’acabar una partida:

    - Quan s’arribi al final del trajecte: tren Girona-Barcelona (aportació d’en rimbo segons Quim Vall-llosera).
    - Barraca: independentment de la puntuació que s’hagi d’arribar per a donar per acabada la partida i de la que tinguem en aquells moments, si s’arriba a subhastar “barraca”, qui guanyi un sol punt en aquell dat, en serà el vencedor. Seria la quarta rebotada (contro, recontro, Sant Vicenç i barraca). (aportació d’en/na morfi i algun que altre llibre sobre la matèria).
    - En determinats indrets del Baix Camp s’utilitzava l’expressió “Sant Vicenç” amb les mateixes connotacions que barraca. És a dir, qui guanyava aquella mà, guanyava la “cama” o partida llarga. O sigui, “només” hi havia 3 rebotades.
    - Un pic s’exhaureixi un temps prèviament pactat o reglamentat. Utilitzat generalment en campionats.
    - Una vegada jugats un determinat número de dats també estipulats o normats d’antuvi. Emprat en campionats.


Si algú troba alguna incorrecció o no desitja aparèixer en aquest post, no cal dir que ho rectificaré o esborraré amb molt de gust.

Adéu.
corpetit l’ha editat per darrera vegada el dia: 17 ago. 2009, 15:14, en total s’ha editat 2 vegades.

corpetit
Barretina
Barretina
Entrades: 869
Membre des de: 31 des. 2004, 02:07

6.- ESCAPÇAR I.

EntradaAutor: corpetit » 11 maig 2009, 15:18

Bona tarda,

Eus aquí una altra norma que pensava que era corrent i comuna a tot arreu:

6.1- “Quan s’escapça, el piló de sota ha de contenir un mínim de 4 cartes”.

Aplicable i aplicada a:

- Baix Camp, entre altres municipis: Alforja, Botarell, Capafonts, L’Aleixar, La Selva del Camp, Montbrió, Prades, Vilaplana (corpetit).
- El Priorat: Cornudella (corpetit).
- Tarragonès: El Morell (corpetit).

Resulta que apareixen modificacions o variants d’aquesta norma.

6.2.- Lluís Canal, El petit gran joc de la botifarra ens diu ... i cito textualment: ”En la manilla, és obligat deixar almenys 4 cartes en el piló que queda a la taula” (glossari, pàgina 122). D’aquesta manera, deixa entreveure que a la botifarra no necessàriament ha de ser així. Tampoc posa el número de cartes mínim que s’ha de deixar damunt la taula, un cop s’hagi escapçat o tallat. Sembla doncs, que a la botifarra no existeixi aquesta norma o obligació i que, per tant, podem deixar les cartes que vulguem. És més, les pàgines 67 i 68, tracten de com s’ha de tallar i es diu concretament: “En la botifarra, es pot separar el piló de cartes per on es vulgui, encara que el més normal és fer-ho pel mig”.

6.3.- “El tall ha de ser d’almenys 5 cartes (4 més 1), si no es compleix aquesta condició, es pot obligar a repetir el tall”.
- Tren Girona-Barcelona, (aportació d’en rimbo segons Quim Vall-llosera).

Si algú ho fa diferent, només cal que ho digui. No cal dir que s’adjuntarà i exposarà amb molt de gust!

Adéu.

corpetit
Barretina
Barretina
Entrades: 869
Membre des de: 31 des. 2004, 02:07

7.- ESCAPÇAR II.

EntradaAutor: corpetit » 17 maig 2009, 13:38

Bona tarda,

7.- “Encara que no sigui norma, és de cortesia escapçar cap a un mateix, mai cap a qui ha de donar”.

O dit d'una altra manera (aportació d'en QjQ):

"El que remena ha de posar el piló de cartes davant de qui ha de donar. Es considera de cortesia que qui talli, ho faci sempre cap a l’interior (centre) de la taula".

Aquesta manera de procedir també està recollida en el llibre d’en Lluís Canal (pàgina 68 ). Concretament, diu el següent: “ ... el més correcte és posar la pila de cartes agafades per escapçar entre la persona que escapça i l’altra pila de la baralla; es considera una manca de cortesia posar la pila de cartes escapçades davant qui li toca donar”.

Actualment, al Baix Camp la majoria de jugadors obren tal com els sembla, tot i que, preguntats els més vells i savis de lloc, afirmen que la manera de procedir que ens comenta en Lluís Canal és la correcta. Fins i tot poden negar l’escapçada per aquest motiu, obligant al seu autor a repetir-la o, fins i tot, abandonant el joc.

A veure si us animeu, Adéu.
corpetit l’ha editat per darrera vegada el dia: 20 maig 2009, 12:58, en total s’ha editat 1 vegada.


Torna a “Normes del joc i tàctiques de primer nivell.”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 28 visitants