Teoria i pràctica dels mal anomenats dats pre-donats

Temes que fa més de dos mesos que no tenen activitat.
formati
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 66
Membre des de: 10 feb. 2004, 16:49

Teoria i pràctica dels mal anomenats dats pre-donats

EntradaAutor: formati » 07 oct. 2005, 12:16

Introducció

El sistema de dats pre-donats o, més exactament, dats duplicats, és un mecanisme per organitzar campionats que intenta disminuir l’efecte de l’atzar en els resultats.
Si en partides amb cartes repartides normalment tenir bones o males cartes influeix molt directament en el resultat, en els dats duplicats això és molt menys important ja que diferents parelles juguen les mateixes cartes i el campionat es puntúa per la comparació de resultats i no pas pel valor real obtingut.
Així, amb un dat amb cartes dolentes, en una taula una parella perdrà 16 punts, una altra 20 i una tercera 23. Tots han perdut, però la primera parella ha perdut menys que les altres, ho ha fet millor –o els contrincats pitjor-.
Per descontat l’efecte atzar segueix existint perquè el resultat no depen només del què fa una parella sinò del què fan els contrincants i de amb quina parella concreta juguis quines cartes concretes. No és el mateix jugar un dat “anodí” on tothom fa pràcticament el mateix resultat amb una parella “dolenta” que jugar-hi unes cartes on pots aprofitar a fons el fet que siguin “dolents”.
Es tracta, com hem dit a l’inici, d'intentar disminuir l’efecte atzar … i, naturalment, de probar una manera diferent de jugar.

Quantes parelles poden jugar un campinat de dats duplicats?
Tot i que existeix una versió especial per 4 taules on tothom juga contra tothom, la xifra ideal és per grups entre 5 taules (25 dats) i 8 taules (28 dats). Amb una mica de pràctica això representa unes 2h de joc.

Com s’organitza?

Cal una miqueta de material i una miqueta de pràctica, com en tot a la vida. Com exemple anem a suposar que tenim 7 taules (14 parelles):
Material, a part de les coses evidents (taules, tapetes, bolígraf):
    una baralla per persona: 28 baralles
    un estoig especial (que vènen als clubs de bridge) per persona: 28 estoigs
    13 gomets de al menys 3 colors per persona: 364 per color. Com que es vénen en paquetes de varis centenars, tireu llarg.
    un full de resultats per persona
Cada taula va numerada, de l’1 al 7.

Es sortegen les parelles, unes són N/S de l’1 al 7 i les altres E/O de l’1 al 7. Les parelles N/S seuen al seu número de taula i no es mouen d’allà en tot el campionat. Les parelles E/O comencen al seu número de taula, però es van movent per les altres taules, per tant ser N/S és una mica més descansat. Així doncs, ja veiem que les parelles N/S no juguen entre elles, ni les E/O entre elles. Juguen les parelles N/S contra les E/O. A l’hora de puntuar es comparen per cada dat els resultats de les N/S entre ells perquè han jugat les mateixes cartes, i els resultats de les parelles E/O entre ells pel mateix motiu. Tot i així, la classificació és conjunta, després analitzarem com es puntúa.
Cada posició va identificada ademés per un color de gomet (pot haver-n’hi una sense gomet). Per exemple, N vermell, S groc, E blau, O sense gomet.

Primera ronda

La primera ronda té una fase prèvia i és una mica més complicada que la resta però després ja va tot rodat:
A cada taula, hi ha 4 baralles i 4 estoigs. S’agafa una baralla i es remena normalment, es reparteix i … no es juga … sinò que cada jugador posa a la part posterior de cada una de les seves cartes un gomet del seu color. En un extrem, no al mig, i assegurant-se que queda ben enganxat, que no salti. Quan tothom ha posat els gomets, les cartes es guarden en un dels 4 estoigs, cada jugador al seu lloc que també va identificat per un gomet. Els gomets han d’anar en un extrem de manera que quan es guarden les cartes a l’estoig, el gomet queda visible per verificar fàcilment que estan al seu lloc corresponent; si posem el gomet al centre de la carta, no queda visible i és fàcil cometre errors.
Aquest procediment es repeteix per cada una de les quatre baralles.

A cada full de resultats escribim de manera ben visible, als dos costats, el número de dat. El pleguem de manera que les dades quedin a l’interior i no visibles i el posem també a l’estoig corresponent, a la part de fora. És convenient que quedi visible el número que hem escrit per la part de darrera del paper.

Molt bé, ja tenim 4 estoigs amb 4 baralles repartides, engometades i guardades. Ja podem desar els gomets que no necessitarem més i ara comença el campionat. A partir d’aquí és el què ens trobarem cada vegada que comencem una ronda: 4 estoigs amb les cartes ja preparades.

Totes les rondes

S’agafa el primer estoig, s’obre, cada jugador agafa les seves cartes i es juga normalment.
És important que abans de jugar CONTEU si teniu les 12 cartes i de pas podeu mirar fàcilment si els gomets són els que toquen. La primera vegada sembla absurd, però després veureu que a les altres rondes les cartes les ha ordenat algú altre. Si ell s’ha equivocat i us n’adoneu a mitg dat… els perjudicats sou vosaltres perquè haureu d’anular el dat. Per tant és molt aconsellable contar sempre les cartes i, al fer-ho, es veu fàcilment si hi ha un gomet que és de color diferennt.
Es juga normalment? No del tot.
En primer lloc i molt important, a l’estoig hi diu qui ha de fer trumfos (“Dealer”). No penseu que fa el de la dreta del què ha fet abans. El què conta és el què diu l’estoig. Malhauradament no existeixen estoigs de Botifarra i es fan servir de bridge. Al bridge es juga al revès i ja veureu que per tant el que fa trumfos gira al revès. És bàsic que faci trumfos qui diu l’estoig.
En segon lloc, el full de resultats no es pot mirar fins que s’acaba, ja que hi ha informació de què han fet altres parelles. Ni tocar-lo!
En tercer lloc, cada dat és independent dels altres. A cada dat us hi jugueu el campionat. No es sumen punts, ni s’arriba a 101, ni res de res. Això pot fer que jugueu una mica diferent.
En acabar, es conta, s’obre el full de resultats i la parella N/S apunta a la fila corresponent a la taula on esteu (i no pas a la primera fila lliure):
    el número de la parella E/O
    quin trumfo s’ha cantat (especialment basic si s’ha cantat botifarra)
    si s’ha contrat es marca la casella corresponent (una X ben clara)
    la sortida (opcional però força interessant per comparar)
    els punts guanyats a la columna corresponent: N/S o E/O. Atenció, els punts simples, sense multiplicar per 2 si és buti ni si és contrat ni res de res, això ja es puntúa després automàticament. PUNTS SIMPLES.
En el moment d'anotar és quan es veu què han fet els altres i quan la gent al•lucina:
    Coi! Com és que aquests altres han fet 8 punts i nosaltres només 3? Com s’ho han fet?
    Àmb això han fet Borifarra?? ... Què valents!
    Però, però, però … impossible! Nosaltres en perdem 7 i aquells en guanyen 8?????
El responsable d’apuntar és la parella N/S –ja que no es mouen que facin algo, no?- per tant en cas de dubte al llegir els fulls, l’organització decidirà donant la raó a la parella E/O. És important que tothom verifiqui que s’anota correctament. Bàsic: Botifarra, Contrat i Punts on toca.

Mentre es discuteix la jugada, les cartes es separen per color de gomet. De cap per avall es fan quatre pilonets i es posen dins l’estoig, cada color al seu lloc corresponent.

Es plega el full, es posa al seu lloc i es repeteix el procés per cada un dels 4 estoigs.
En acabar els 4 estoigs … un no s’aixeca per anar a mirar com juguen els altres … per la simple raó que les cartes que miraríem les hem de jugar nosaltres mateixos després!!!! Per tant, una mica de calma i espereu que es doni la instrucció de nova ronda.

Quan tothom ha acabat, l’organitzador avisa del canvi de ronda. Les parelles E/O agafen els 4 estoigs que han jugat, els porten a la taula amb un numero inmediatament inferior a la que es troben, els deixen allà entregamt-los a la parella N/S que no s’ha mogut, i ells van a la taula amb un numero inmediatament superior a la que estaven.
Fosc? Posem uns exemples:
    La parella E/O 3 acaba de jugar a la taula 6. Porta els estoigs a la taula 5 i ells van a jugar a la taula 7.
    La parella E/O 4 acaba de jugar a la taula 7. Porta els estoigs a la taula 6 i ells van a jugar a la taula … 1 (la 8 no existeix, només n’hi ha 7).
    La parella E/O 2 acaba de jugar a la taula 1. Porta els estoigs a la taula … 7 (la 0 no existeix) i ells van a jugar a la taula 2.

Val la pena dir-ho … en alguns casos (numero de taules parells) hi ha una ronda on l’organitzador avisa que hi ha “salt”. Això vol dir que les parelles van a la taula amb 2 numeros superiors a la seva (de la 5 a la 7, per exemple. Amb 8 taules, de la 7 a la 1). Això només passa UNA vegada, ja us ho diran i els estoigs es mouen normalment, sempre a una taula menys encara que hi hagi salt. Salten les parelles, no les cartes.

Dobles

En el sistema de dats duplicats, els dobles són només per qui els canta, és a dir:
    a la parella què fa Botifarra se li calculen els punts que ha guanyat o perdut multiplicats per dos, però als contrincants no.
    a la parella que ha contrat se li caclulen els punts que ha guanyat o perdut multiplicats per dos, però als contrincants no.
    una Botifarra contrada, val doble, no quàdruple, per tothom.
    el recontro és només informatiu, no puntúa
    no es pot fer Sant Vicenç
    Exemples:
      en una Botifarra, els que la canten en perden 7
        els que canten: -14
        els contrincants +7
      en una contrada, els que contren en guanyen 6
        els que contren: +12
        els contrincants: -6

Aquesta és la xifra que es compara amb les altres parelles. Per això es important anotar punts simples i indicar si és Botifarra o Contrat clarament.

Com es puntúa?

Per cada dat, es comparen els resultats obtinguts per les parelles que han jugat les mateixes cartes. Es comparen per tant els que han fet trumfos entre ells i els que no entre ells, dos grups de parelles.
A cada grup, la parella que ha obtingut la millor puntuació s’emporta 2 punts. La parella que ha obtingut la pitjor puntuació s’emporta 1 punt. La resta, s’emporten la part proporcional entre 1 i 2. Un renuncio puntúa 0 punts –una penalització molt important- i la parella a qui li han fet el renuncio comptabilitza aquell dat com la mitjana dels seus altres resultats als altres dats, és a dir, es suposa que hauria fet en aquest dat el mateix resultat que fa normalment.

… seguirà amb exemples

baby
Barretina
Barretina
Entrades: 259
Membre des de: 05 oct. 2002, 14:35

EntradaAutor: baby » 07 oct. 2005, 14:21

obligat o lliure?
:twisted:

alp2500
Barretina
Barretina
Entrades: 709
Membre des de: 02 oct. 2002, 12:00

EntradaAutor: alp2500 » 07 oct. 2005, 15:01

moltes gracies formati, molt instructiu, en quan a obligat i lliure a mi sempre que es pugui carregar de cara al company en tinc prou

vinga a reveure
psc

animal
Recontro
Recontro
Entrades: 40
Membre des de: 18 set. 2002, 23:43

EntradaAutor: animal » 07 oct. 2005, 19:19

formati, molt ben exlicat. A Barcelona hi han varios llocs on es juga d'aquesta manera regularment. Animo a tothom a que ho provi, és molt interessant i, com ja deies tu, moltes vegades també sorprenent.

GRIJI
Botifarra
Botifarra
Entrades: 132
Membre des de: 30 oct. 2002, 19:56

EntradaAutor: GRIJI » 09 oct. 2005, 00:07

Hola :

Ole Formati gracies.

Jo vaig arrivar a la final de 16 parelles al Camp Nou, i la final la vam fer a la botifarra obligada. Comorrrrrrrr, obligada, que es eso?, si es que a Girona es juga aixi, i?. Crec que tenim que superar aquestes barreres, o sigui que debat lliure o obligada no haurie d'existir amb aquet nivell. pero no em feu cas que es la meva opinio d'una persona que no coneix aquell tipus de botifarra, a mi m'agrada enganyar fer travesurres. """surt company de 8, esquerra as, jo dono rei, pero tinc sota i domino trumfo, l'ultim manilla, pero tambe te cavall, surt a lo que sigui, entro, l'apuro amb el trumfo fis que carga el cavall per guardarse l'as d'un altre pal, i em fai la sota""", potser no ho explicat be, pero m'enteneu oi?, aixo es la botifarra lliure, la felicitat de fer "jugades del setgle". Es poden fer jugades aixi a la botifarra obligada. En fi tots podriem explicar tantes jugades.

Formati, jo veuria millor que aquella parella que enceta el joc de cartes i posa per primera vegada trunfo, les altres parelles juguesin amb aquella mateixa desicio de trumfo, que mes dona, i aixi encara es mes igual. Es igualisim. Tambe suprimiria tot lo que es contros i recontros cartes pelades i igualtat a tope, l'informacio va sortin mentres es juguen les cartes i no cal donar cap altra. Que pasa si un es mes valent, que ha de guanyar el doble que l'altre, pos no. Tu jugues amb aquestes cartes i trumfo es aixo, i sur el que li toqui, i no val res mes, crec que aixo es mes igualtat imposible, que per cert, es de lo que es tracta.

Pot ser vaig equivocat, pero ho podrem discutir un altre dia, recordo que era lo que pensaba abans, clar que fa molt de temps que no jugo d'aquesta forma.

Deu. :D :D

animal
Recontro
Recontro
Entrades: 40
Membre des de: 18 set. 2002, 23:43

EntradaAutor: animal » 09 oct. 2005, 20:38

Hola Griji, sobre això que comentes de fer-ho "exactament igual" i jugar tots segons com han cantat els jugadors de la primera taula.

Entenc que l'objectiu de jugar a cartes iguals és eliminar del resultat del campionat la influència de les cartes concretes que t'hagin tocat en sort jugar i així tendir a valorar més el carteig que faci la parella independentment del resultat concret de cada dat.

A partir d'aqui em pregunto, influeix en la forma de cartejar la manera com es tria trunfo? Això al meu entendre depén de si es tenen unes "normes" concretes per cantar o no.

M'explico, suposem que una parella te per norma cantar directe només si te cinc i semifallo (o cinc i fallo rodó) o més de cinc (deixo la botifarra fora per simplificar). En el moment que un dels dos canti directe el seu company te identificades totes les distribucions que el "cantador" no pot tenir i al mateix temps un ventall relativament estret de quines són les que sí que té. De fet tant estret que només que pugui contar quantes cartes té de un dels pals que no sigui semifallo (posant-nos dins l'exemple de que hagi cantant amb cinc i semifallo) li tindrà contada absolutament tota la ma. Evidentment el mateix passa i en comptes de cantar directe es delega.

Un exemple concret aplicant les "normes" que he mencionat abans. (Li diré "Nord" a qui canta directe i Sud al seu company). Sud te tres trunfos, Nord fa dues arrastrades on serveix tothom. A la segona arrastrada la ma es queda a Sud, ha de continuar arrastrant sud ? Els contraris han ensenyat 4 trunfos, de bon principi Nord en tenia un mínim de cinc això fan 9 més els tres de nord -> bingo.

Continuo, suposem que al mateix dat s'arriben a jugar dues basses de un pal fallant Nord la tercera. Aqui Sud (si la memoria, el cansament i l'estat etilic ho permeten) conta i diu: al principi del dat Nord tenia cinc trunfos i dues cartes de un altre pal per tant li queden cinc cartes per dos pals. Com que ha de tenir un fallo o semifallo vol dir que només tenim 4 possibles distribucions: 5-0, 4-1, 1-4, 0-5.

Per tant si fessim jocs de dats pre-donats (sempre ho havia sentit anomenar "a cartes iguals" abans) incloent la obligació de cantar el que triés la primera parella trobo que estariem entorpint el carteig que, al meu entendre, és el que busca valorar el joc.

Animal

animal
Recontro
Recontro
Entrades: 40
Membre des de: 18 set. 2002, 23:43

EntradaAutor: animal » 09 oct. 2005, 20:55

Mmmmmm estava pensant que m'hagués pogut estalviar tota la parrafada si simplement hagués dit que trobo que als dats predonats també es busca valorar la forma com es tria trunfo. Tant per lo efectiva que pugui ser com per la informació que dones al teu company.

Rés, només afegir que és genial que algú s'hagi animat a organitzar un campionat a cartes iguals. Pot ser més complicat al principi però al tercer canvi de taula ja roda sol. A veure si n'hi ha més.

Vinga

Animal

GRIJI
Botifarra
Botifarra
Entrades: 132
Membre des de: 30 oct. 2002, 19:56

EntradaAutor: GRIJI » 09 oct. 2005, 21:31

Hola :

Tens rao a lo que dius, pero imagina """trunfo dirente amb 5-4-3 o 6-2-2-2 hi ha gent que posara directe, un altre o pasara i el company 3 manilles i 3 asos, el primer guanyara 30 punts aprox. i el segon 60 punts aprox.""", aixo es cartes iguals?. lo que vull dir es que aquetes jugades es donen sovint i poden desvirtuar la puntuacio.

El teu company ja sap que tu no has posat trunfo, si no que ha sigut un altra persona i que per tant les condicions de posar trunfo o pasar no son normals, pero prefereixo aixo a l'altre suposat, no creus?

Adeu

animal
Recontro
Recontro
Entrades: 40
Membre des de: 18 set. 2002, 23:43

EntradaAutor: animal » 09 oct. 2005, 23:55

Hola de nou GRIJI.

Tens tota la raó en que això que comentes pot passar, ara bé jo no veig que sigui dolent o inclús si ho veiés així no se si trobaria que valgués la pena "perdre" les cantades. Millor vaig per parts.

1.-No ho veus dolent Animal? Amb raó has triat aquest nick! :D

Ok, primer assegurem-nos que ens estem entent. Suposo que el que vols dir amb l'exemple que has posat és que una "cantada" aparentment "correcte" (com a minim per mi) et porta a que fas un pitjor resultat al de una "cantada" aparentment incorrecte (interpretació "A"). O, prescindint de les valoracions, el que fas es senyalar que diferentes eleccions de trunfo o entre trunfo i delegar donent diferents resultats (interpretació "B").

Començo pel "B" que és més ràpid. Totalment d'acord en que les eleccions de trunfo afecten al resultat però no crec que les haguem de deixar fora per que no són un element d'atzar si no una elecció conscient i deliverada de la parella a qui li toca cantar. Entenc que l'objectiu del sistema de joc és eliminar l'atzar i per tant no hauria d'entrar en el tema de la subasta. Això és el que volia dir al post anterior quant deia

que als dats predonats també es busca valorar la forma com es tria trunfo. Tant per lo efectiva que pugui ser com per la informació que dones al teu company.


Dit d'un altre forma, trobo que no es pot canviar la manera com es tria trunfo i continuar dient que es juga a la botifarra. Hi ha jocs on es tria per atzar, on és sempre el mateix pal o on abans de triar-lo es dona molta informació sobre quine cartes te cada un dels jugadors. La botifarra no fa res d'això si no que t'obliga a triar amb molt poca informació però, tot i així, sí que s'obté informació de la elecció de trunfo un cop ja està feta. Seguint aquest raonament trobo que si fessim un campionat on els trunfos estessin ja triats desnaturalitzariem el joc.

Nomes afegiré una cosa (sort que havia de ser ràpid). En cas que es fes un campionat així caldria que no triessin trunfo els jugadors que jugessin primer (o es fés de manera que no es pogués saber quins jugadors havien triat trunfo per uns dats determinats) ja que si no els jugadors que els coneguessin tindien avantatge.


Passo a la interpretació "A".

Una cantada a primera vista poc encertada pot tenir sort i donar un resultat millor que no pas una "estandar". Un altre cop totalment d'acord, però mira quina paraula he hagut de fer servir: "sort". Delegar tenint joc per cantar directe és una cosa que sempre es pot fer però... .quantes vegades ens sortirà bé? Segurament poques..... i si no és així poder el que passa és que la manera com cantem no és bona, no troves?

Això el que vol dir és que jugadors que vagin provant a delegar quant poden cantar directe tindran, la majoraia de les vegades, puntuacions més baixes que no pas els que cantin directe i per tant a un campionat a cartes iguals es classificaran per sota d'aquests últims.

Ara bé, pot arribar a passar un cas de molta sort a un campionat a cartes iguals on la única vegada (o les poques) que es canti contra els "estàndars" es tingui el xurro d'encertar-la? Doncs sí, però això també s'arregla o com a mínim queda molt diluit (i aquí ja començaria a necessitar la ajuda d'algú d'estadística) si el campionat es fa a prous dats. Per exemple a un campionat a cartes iguals a 100 dats (exageració però per posar un exemple) el resultat de cada dat pesa molt menys en el cómput global que no pas a un en que s'hi juguin 20 o 30, i no diguem respecte un on s'hi juguin 10 o 15.

I a partir d'aqui, vols dir que realment valdria la pena prescindir de una part integral del joc (subasta) amb les dificultats de processament de informació que orginaria (a no ser que s'obligues a triar trunfo/botifarra/delgar segon unes normes rígides i públiques o ja posats que ho fes la mateixa organització) només per impedir que es pogues donar el cas que algú tingués sort jugant de una manera que en principi no sembla bona? En canvi el que sí que faria seria demanar que es jugues el màxim número de dats que fós possible de manera que els pocs casos que es poguessin donar no fossin molt significatius cara a la classificació final.

Bueno, per si no s'ha notat: aquesta forma de competició trobo que és la millor i m'agrada molt parlar-ne :D però te un problema que si no m'equivoco en formati ja va mencionar, no són les cartes, ni a la subasta, ni els doblos, són els contraris.

Imagina que jugues un campionat i que una de les parelles tot just fa un mes que ha començat a jugar :arrow: en aquells dats que juguis contra ells obtindràs molta millor puntuació que no pas la resta de parelles que els hauran jugat amb jugadors més experimentats (i viceversa). Això fa que si tens la sort de que et toqui jugar amb ells dats que permetin lluirse (donar descarts que poden ser fàcilment impedits pels contraris, el que sigui) obtindràs en conjunt millor puntuació que no pas una parella que li toqui jugar dats més normalets, injust no?

Es veu que els jugadors de bridge, que porten molts anys jugant duplicats, ho han solucionat classificant els jugadors per categories i fent els campionats també per categories (com les lligues de futbol de primera etc) pero clar... per fer això hauriem de tenir alguna cosa semblant a una federació...i per això encara falta molt..... no?

Vinga, un plaer parlar amb tu i amb qualsevol altre que s'apunti.

Animal

formati
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 66
Membre des de: 10 feb. 2004, 16:49

EntradaAutor: formati » 11 oct. 2005, 10:27

Codi: Selecciona’ls tots

     |     Cartera  9      |     Cartera 10      |...|     Cartera 12      |         Total
NS EO|B C N/S E/O  N/S  E/O|B C N/S E/O  N/S  E/O|...|B C N/S E/O  N/S  E/O| N/S   E/O   N/S %  E/O %
-- --|--- --- --- ---- ----|--- --- --- ---- ----|...|--- --- --- ---- ----|----- ----- ------ ------
 1  7|  C  -6  12 1.67 1.33|     -5   5 1.33 1.42|...|     -1   1 2.00 1.00| 6.00  5.75  50.00  43.75
 2  1|  C  -9  18 1.33 1.67|      9  -9 2.00 1.00|...|  C  -2   1 1.92 1.00| 6.58  5.34  64.50  33.50
 3  3|  C -12  24 1.00 2.00|     -2   2 1.48 1.33|...|    -13  13 1.00 2.00| 5.37  6.44  34.25  61.00
 4   |                     |                     |...|                     |                         
 5  6|  C  -3   6 2.00 1.00|      3  -3 1.71 1.18|...|     -4   4 1.75 1.25| 6.46  5.43  61.50  35.75
 6  8|  C -12  24 1.00 2.00|B   -12  24 1.00 2.00|...|     -1   1 2.00 1.00| 6.00  6.00  50.00  50.00
 7  2|  C  -7  14 1.56 1.44|      4  -4 1.76 1.15|...|     -9   9 1.33 1.67| 6.21  5.70  55.25  42.50
 8  5|  C -12  24 1.00 2.00|     -3   3 1.43 1.36|...|    -10  10 1.25 1.75| 5.01  6.78  25.25  69.50

Aqui teniu un exemple real de com es puntúa en uns duplicats. M'he saltat la cartera 11 perquè hi capigués en una línia.

A la cartera 9 tothom ha contrat, estava clar. Les puntuacions entre 6 i 12.
A la cartera 10 només la parella E/O 8 s'ha atrevit amb una Botifarra i això li ha valgut un Top, la màxima puntuació. Jo crec que triar bé els trumfos, valorar adequadament la mà, forma part del bon jugador, i per tant fer jugar a tothom amb el mateix trumfo em sembla eliminar una part del joc, no hi veig cap lògica.
A la cartera 12 només N/S 2 han contrat. Els ha sortit prou bé, perquè tot i perdre ténen gairebé un Top 1.92 està més que bé, recordeu que es puntúa entre 1.00 i 2.00.

En aquest grup de carteres, E/O 5 s'emporten un 69.50% que és una xifra força respectable. Per contra, N/S 8 només un 25.25%, són els que les han jugat "pitjor".
Degut a Contros i Botifarres això no sempre és simètric, no sempre els que ho han fet "millor" són els contrincants dels que ho han fet "pitjor".

Apa, seguirem informant ...
__________________________________________________________________________________________________________________________

formati
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 66
Membre des de: 10 feb. 2004, 16:49

EntradaAutor: formati » 13 oct. 2005, 10:39

Codi: Selecciona’ls tots

Resultats de la parella en posició N/S 1 a la ronda 1
-------------------------------------------------------

jugador1 - jugador2

N/S E/O Mà Buti Cont N/S E/O Valor
--- --- -- ---- ---- --- --- -----
  1   1  1             7  -7  1.31
  1   1  2           -25  25  1.00
  1   1  3            -4   4  1.67
  1   1  4 Buti       -9  18  1.00
        aaaa - bbbb           4.98  24.50%

  1   7  9       X    -6  12  1.67
  1   7 10            -5   5  1.33
  1   7 11             1  -1  1.00
  1   7 12            -1   1  2.00
        cccc - dddd           6.00  50.00%

  1   6 13            13 -13  1.70
  1   6 14       X    38 -19  2.00
  1   6 15       X   -15  30  1.73
  1   6 16           -17  17  1.24
        eeee - ffff           6.67  66.75%

  1   4 17 Buti       20 -10  2.00
  1   4 18           -16  16  1.63
  1   4 19           -11  11  1.33
  1   4 20             7  -7  1.87
        gggg - hhhh           6.83  70.75%

  1   3 21 Buti       14  -7  1.00
  1   3 22           -14  14  1.35
  1   3 23       X    -1   2  1.33
  1   3 24            -1   1  1.56
        iiii - jjjj           5.24  31.00%

  1   2 25       X    10 -20  1.90
  1   2 26            12 -12  1.17
  1   2 27 Buti       16  -8  1.65
  1   2 28             0   0  1.36
        kkkk - llll           6.08  52.00%


       Total                 35.80  49.17%

I ja per acabar, aquí podeu veure els resultats d'una parella concreta.
Contra les parelles E/O 1 i 3 els hi ha sortit força malament (24% i 31%).
Per contra, amb les parelles E/O 6 i 4 ho han fet francament bé (66% i 70%).
Amb les altres, normal (50% i 52%).
En total, una puntuació mitjana 49%.
Tres Tops (2.00: els millors) i quatre Zeros (1.00: els pitjors)

Apa, passeu-ho bé.

GRIJI
Botifarra
Botifarra
Entrades: 132
Membre des de: 30 oct. 2002, 19:56

EntradaAutor: GRIJI » 13 oct. 2005, 14:17

Hola :

Gracies Formati per tota la informacio sobre aquet tipus de campionats, es molt instructiu.

Jo volia aprofondir sobre lo de que sempre fos el mateix trunfo per tots amb les mateixes cartes. No creieu que seran dos partides o dos jugades diferents si amb unes mateixes cartes el trunfo es "x" o es "y"?. Segur que si, condiciona tot, perque tenim que posar a l'atzar el trufo, si lo de que es tracte es de minimitzar l'atzar?.

Si, posar trunfo forma part del joc, pero el que volem es jugar donats iguals i aveure qui fa mes tantos amb aquelles cartes, si fem iguals els trunfos, tot plegat sera mes igualitari. Per que el que volem es saber qui es millor amb aquelles cartes, pero amb aquell exemple que vaig posar al post anterior, no podem saber qui juga millor (perque influix la SORT de encertar el trufo, o inclus diria mes influix mes, per aquella gent, que existeix, que marque les cartes).

Crec que els campionats a cartes iguals son els millors, tant si son a escollir trunfo, com si no.

Acaba de marxar la llum.

Adeu.

formati
St. Vicenç
St. Vicenç
Entrades: 66
Membre des de: 10 feb. 2004, 16:49

EntradaAutor: formati » 13 oct. 2005, 15:37

GRIJI ha escrit:... Segur que si, condiciona tot, perque tenim que posar a l'atzar el trufo, si lo de que es tracte es de minimitzar l'atzar?.

Oblides un detall. No es trien trumfos a l'atzar. És una decisió de qui els tria i per tant indica també la seva capacitat de triarlos adequadament.

Si tot ha de ser igual ... igualem també la sortida que influeix moltíssim en el resultat.

I cada vegada seran més iguals, fins que tothom jugui les mateixes cartes i no tingui sentit fer campionat: tots empatats!

No, en serio, no em sembla correcte jugar amb trumfo igual.

____________________________________________________________
Qui em rescabalarà de tants anys de desinformació i desmemòria?

alp2500
Barretina
Barretina
Entrades: 709
Membre des de: 02 oct. 2002, 12:00

EntradaAutor: alp2500 » 13 oct. 2005, 17:13

a veure Formati en quan a lo que diu en Griji tampoc esta tant malament

si marques el triunfo que has de fer, fas que sigui una partida mes mecanica, i deixes de costat el que un jugador siguis esborrejat o no , es a dir que fagi botifarra amb dos set i un as o que fagi triunfo ,la jugada ja li be marcada, en el moment que delegui també se li marca el triunfo que ha de dir delegat, pero una vegada estigui fet el delego no abans perque llavors dones pistes,
en quan a lo que cites despres
Si tot ha de ser igual ... igualem també la sortida que influeix moltíssim en el resultat.


llavors ja podem anar a jugar a escacs i ja està home la sortida es la part mes importat per la botifarra des de el meu humilt punt de vista (clar que un aprenent com jo poc punt de vista puc tindre)

vinga a reveure
psc

alp2500
Barretina
Barretina
Entrades: 709
Membre des de: 02 oct. 2002, 12:00

EntradaAutor: alp2500 » 13 oct. 2005, 17:14

Per Cert Formati ens podries explicar a quins llocs de Barcelona es poden veure aquestes partides de dats pre-donats, per així poder-nos desplazar algun dia i apendre en viu aquesta manera d'organitzar campionats

moltes gràcies per avançat

Psc


Torna a “Relíquies”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: Bing [Bot] i 37 visitants