Sortida de Cavall

Temes que fa més de dos mesos que no tenen activitat.
CarlesG
Barretina
Barretina
Entrades: 164
Membre des de: 19 set. 2002, 14:03

Sortida de Cavall

EntradaAutor: CarlesG » 14 nov. 2006, 09:47

Es un aforisme clàssic de la butifarra el de "sortida de cavall, sortida d'animal".

Fa referència a la probabilitat, relativament escassa (excepte quan jugues amb els robots, :D ), que el següent jugador tingui el rei, el teu company l'as i el darrer la manilla.

Sol ser una sortida molt denostada, però molta gent no entèn que si et veus obligat a sortir d'un pal del que només tens el cavall i altres més petites (això passa sovint, perquè s'ha de "trascollar" i evitar l'encara més perillòs "tres de un palo, malo") és encara més perillós sortir d'una carta més petita, perquè augmenta el nombre de possibilitats de "caçar" l'as desprotegit del company, davant la probabilitat més escassa que el jugador de la teva dreta tingui el rei.

L'experiència em demostra (i suposo que es pot demostrar també estadísticament) que moltes vegades sortint de cavall fas "saltar" l'as al contrari, o la manilla, protegint així l'as del teu company.

En un moment en què el món sencer intenta lluitar per eliminar dogmatismes que porten a la violència, proposo més humilment defensar el nostre sovint menspreuat cavall (injustament, perquè moltes vegades les partides es guanyen amb els cavalls i els reis, i no manilles i asos) i erradicar l'expressió "sortida de cavall sortida d'animal".

I potenciar en canvi (amb polèmica lingüística inclosa) el "tres de un palo malo", que molts ignoren, amb les nefastes conseqüències que gairebé sempre comporta.

Què us sembla?

CarlesG

plana
Barretina
Barretina
Entrades: 903
Membre des de: 22 oct. 2002, 23:15

EntradaAutor: plana » 14 nov. 2006, 11:42

Amic Carles G: Sortida de cavall, 15 en val!!!!, acostum-ho a dir jo. Evidentment sortir de cavall només es una jugada molt dolenta si el jugador de la teva dreta té el rei, el company l'as.... i fatalment el jugador de l'esquerra la manilla. Jo crec que la mala "prensa" que te la jugada, es degut al seu volum... 15 punts son molts punts!!!. Ara be, si les cartes estan disposades d'aquesta manera, l'as del company acostuma tenir un mal fí.... es surti o no de cavall. Evidentment es millor esperar que el jugador de la dreta surti de rei, i poder salvar el cavall. Soposso que estadisticament, tenim la mateixa posibilitat de que l'as el tingui el jugador de la dreta, la manilla i el rei el nostre company....i aleshores, sotint de cavall fàs una jugada genial!!! pero no tant estrident com la dels 15 punts.

Al final arribarem a la conclusió de que al joc de la "buti", mai res es igual, (que es el que el fà tan gran!!)... i tot depen de la sort, la situació del marcador, i la col.locació de les cartes... Ah!!! també es important el que s'en diu "jugar be"...

Jo opino que al joc de la "Butifarra" ("Contro", li diuen al Poble), un 80% es sort..... y el 20% restant repartit entre teòrica, tàctica, intuició i sobre tot.... concentració.

Que n'opineu al respecte???????


salut i manilles....

plana

Gort
Barretina
Barretina
Entrades: 178
Membre des de: 11 nov. 2002, 10:50

EntradaAutor: Gort » 16 nov. 2006, 22:06

<<Sortida de cavall, sortida d'animal>>
Albert Fàbrega
IES Mig-Món Súria
Departament Matemàtica aplicada II
UPC, Terrassa

Publicat a SCM/Notícies, no sé el número, pp 18-20

Hi ha alguns llibres de divulgació, de problemes, d'estratègia, d'història ... però, que jo sàpiga i deixant de banda algunes elucubracions del jefe en els fòrums -elucubracions que, per cert, només devia entendre en Jordi :twisted: - aquest és l'únic escrit "científic" que existeix sobre la Botifarra.

El jefe té l'honor d'haver compartit programa de TV sobre la Botifarra amb l'autor i l'honor encara més gran que n'hi fes arribar una còpia.

En aquest article la conclusió és una mica estrambòtica (algún dia us la còpio sencera) però clara:

Com que -8/3 és més gran que -76/27 ... és certament una mala jugada.

Però si anem una miqueta més enllà jo diria que cal analitzar-ho no per ella mateixa sinò en funció de les altres possibilitats. Coincideixo amb en carlesG, si no hi ha coses millors a fer i posats a tocar un pal, millor de cavall que de petita. Segur que en fritz opina diferent però això no té mèrit, quan jo sigui gran vull saber-ne tant com ell :P.

Potser seria més útil una discussió estil ... "Si teniu aquestes opcions ... quina trieu primer?".

Per exemple, possibles jugades:
Dues fermes: Amb dues cartes fermes del pal, fer-se'n una (Manilla-As => Manilla)
Defensar As
Dues de Rei
Manilla - Rei
Pal fals de figura
Semifallo
Arrastrar
Tornar pal al company
Fer fallar al company
Fer fallar als contraris (dreta/esquerra)
Apretar pal del company
etc
etc
(confio que siguin prou autoexplicatives)

En quin ordre les triaríeu? Ordres diferents en funció de qui ha fet trumfos/contrat/etc? Diferent com a primera/segona/altres sortides?

En un altre ordre de coses, plana, no estic d'acord amb la teva apreciació (que ja sé que cites contínuament). Si la sort fos un component tant elevat (un 80% és altíssim), el joc no tindria cap gràcia. És evident que amb dolent no es guanya i fins i tot jugant a l'atzar guanyaries alguna partida, però els bons jugadors aprofiten molt millor les cartes i guanyen molt més que els dolents.

Jugar bé ... frase difícil de definir, segur ... però jo no li dóno menys d'un 60%/70% d'importància.

Apa, empty your mind .... be water!

marzebetiko
Botifarra
Botifarra
Entrades: 141
Membre des de: 27 des. 2005, 16:33

EntradaAutor: marzebetiko » 16 nov. 2006, 22:45

yo creo que es 50 50 porque si tns tos los 9 ,a ses y reyes pero no sabes jugar t aran renuncio y perderas

abril74
Barretina
Barretina
Entrades: 322
Membre des de: 09 oct. 2004, 20:08

EntradaAutor: abril74 » 16 nov. 2006, 23:12

...


Torna a “Relíquies”

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 41 visitants

cron